Microsoft producten: Blik in de toekomst

IT verandert met enorme snelheid. Om onze klanten goed te blijven adviseren is het voor ons van groot belang alle ontwikkelingen op de voet te volgen en hierop te anticiperen. Microsoft Ignite is voor ons de uitgelezen mogelijkheid om inzicht te krijgen in waar Microsoft naartoe beweegt en wat dit voor onze klanten betekent. Het is een van de grootste evenementen van Microsoft, dit jaar neergestreken in Chicago. Van 3 tot 8 mei zijn heel veel IT professionals in Chicago te vinden, zo ook ik en mijn collega Patrick Timmerman.

De grote vraag voor QS solutions

Wij hopen één grote vraag beantwoord te krijgen tijdens het Ignite event. We zien dat er voor Windows 10, Office 365, Azure en SharePoint apps ontwikkeld worden. Om de adoptie van de apps succesvol te maken zal er één User Interface moeten komen waar vandaan een gebruiker toegang heeft tot alle apps, ongeacht het onderliggende platform.

“Hoe gaat Microsoft Windows 10, Office 365, de Azure portal en SharePoint met elkaar integreren? Wat wordt de uiteindelijke User Interface?”

Dit jaar voor het eerst op de agenda, de Microsft Ignite 2015. Microsofts grootste evenement ooit gehouden. In totaal 23.000 deelnemers in de eerste week van mei bij elkaar in Chicago. Door een kleine 350 Nederlanders bijgewoond.
Op deze conference alle productiviteits softwareproducten bij elkaar, met de nadruk op alles in en uit de cloud. Maar ook voldoende aandacht voor on-premises. De buzz van deze conference is de brug die geslagen moet worden tussen de cloud en on-premises; hybride dus.

Keynote

Microsoft hoogste baas Satya Nadella was afgereisd naar Chicago om ons toe te spreken over de nieuwe richting van Microsoft in de snel veranderende wereld van de informatie technologie.

Nu kun je zeggen dat deze wereld altijd snel verandert, dat is evident aan de ICT. Alleen op dit moment is er meer aan de hand. We staan voor een grote verandering die de manier waarop we (samen)werken indringend zal veranderen. Dit mooi geïllustreerde door de golf van ‘Millennials’ die binnenkort starten onze werkvloeren te bevolken. ‘Millennials’, dat zijn die mensen die eerder een SmartPhone hadden dan een rijbewijs. Delen van informatie zit hen in het DNA, daar zijn ze meer opgegroeid. Deze nieuwe werknemers schreeuwen om de sociale medio tools die wij moeilijk vinden om te gebruiken. Maar toch zal het moeten, als we deze mensen willen binnenhalen en houden.

Samenwerken in dynamische teams, die je vormt op het moment dat het nodig is, Geen strakke structuren in afdelingen, communities en projecten. Maar zelf samen te stellen groepen die je zelf kunt aanmaken op het moment dat het nodig is. Werken met elkaar gaat plaats- en device onafhankelijk zijn. Die is niet nieuw, maar wel dat de gebruikte applicatie op elk device een perfecte gebruikerservaring geeft.

‘Mobile First, Cloud First ‘ is het credo van Microsoft. Cloud omdat je altijd onafhankelijk van de locatie veilig bij je data moet kunnen. Mobile omdat de applicatie op elk device de juiste gebruikerservaring geeft.

Nadella onthulde op de Ignite de drie pijlers waarop Microsoft gaat bouwen. De technologie agenda voor de komende jaren:

  1. More personal productivity,
  2. Build intelligent cloud
  3. Create more personal computing

Naast deze keynote waren er de sessies per onderwerp. In 5 dagen tijd meer dan 2000! sessies. Per product hier een korte samenvatting van de meest opvallende veranderingen.

SharePoint 2016

De nieuwe on-premises versie SharePoint 2016 komt Q2 2016. Een belangrijke annoncering omdat hiermee duidelijk wordt hoe Microsft het product voor de komende jaren wil positioneren. En als er iets duidelijk geworden is op deze conference, dan is dat het.

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat SharePoint van front-end UI naar de middleware zou verhuizen. En dat is iets wat met de presentatie van SharePoint 2013 deze week duidelijk geworden is. SharePoint 2016 lijkt voornamelijk op … SharePoint 2013. Nu heeft Microsoft nog even om daar wat aan te veranderen, maar aannemelijk is dat niet.

Reden hiervoor is het meer en meer naar voren schuiven van Office365 als de productiviteit portaal. Daar gaan gebruikers de komende jaren tegenaan kijken als ze ’s morgens hun PC, laptop of welk ander apparaat dan maar ook, opstarten. Eén van de nieuwe features van SharePoint 2016 wordt de hybride integratie naar Office 365 en SharePoint online. Integrale search, waarbij de zoekresultaten van on-prem farms en SharePoint online integraal zijn. En Delve, straks meer daarover, zal niet alleen content consumeren uit SharePoint Online maar ook uit een on-prem farm. Duidelijk is de nieuwe rol van SharePoint 2016 als de stabiele en betrouwbare opslag van alle soorten content die maar te bedenken zijn. Of het nu on-prem is, en/of in de cloud.

Nieuwe functies richten zich verder op het wegnemen van alle limieten die SharePoint op dit moment had. De grote van databases, het aantal te indexeren content items, of de list treshhold.

De feature die door het massaal aanwezige SharePoint techneuten publiek met gejuich werd ontvangen was het sneller en zonder downtijd kunnen updaten van de SharePoint Farm. Operaties die vandaag de dag uren en uren kunnen duren waarbij de farm voor een groot deel van de tijd down is.

Vreemd dat de handen daarvoor op elkaar gingen. Ik vind dat je van een volwassen platform als SharePoint dit toch wel mag verwachten. Het geeft misschien ook enigszins het ‘is dit alles’ gevoel weer van de SharePoint community.

Office 365

En dan paradepaardje Office 365. Hoe gaat het daarmee? Goed, erg goed zelf. Microsoft wist op haar eigen verhullende manier te vertellen hoe goed het gaat:

  1. 80% van de Fortune 500 bedrijven gebruikt Office 365,
  2. 4 Triljoen opgeslagen mails in Outlook Online,
  3. Een totale opslagcapaciteit van 470 PentaByte, welke het afgelopen jaar alleen al is toegenomen met 500%.

De cloud is geaccepteerd en niet meer weg te denken in het dagelijks business leven. Duidelijker zichtbaar dan ooit het feit dat Office 365 dé nieuwe portaal gaat vormen. Dit is hem dan, de NextGen Portal.

Naast de als vrijgegeven Office 365 apps, te herkennen de tiles in het Office 365 App launcher menu, worden deze nu in een rap tempo uitgebreid. En daarmee wordt de Office 365 Portaal een feit.

office 365 app launcer

We hadden de Video portal al en onlangs de eerste versie van Delve als Office 365 apps. In Chicago werd het doek afgetrokken van de volgende nieuwe generatie apps:

Office Delve

Als de productiviteit tool die ervoor gaat zorgen dat gebruikers daar hen werkdag mee opstarten in plaats van Outlook. De tool die mensen aan content, en content aan mensen verbindt. Die zorgt dat de gebruiker altijd die informatie ziet die voor hem of haar op dat moment relevant is. Een echt persoonlijke portaal. Dit wordt een zeer belangrijk product in de nieuwe Office 365 portaal. Op dit moment al te gebruiken. De functionaliteit wordt de komende maanden snel uitgebreid.

Nu nog voornamelijk een tool die de laatste documenten van jou en je collega’s inzichtelijk maakt. Straks een tool die altijd zal zorgen dat jij op de hoogte blijft van alle informatie die voor jou relevant is. Maar vooral daarin ook verbanden gaat leggen. Delve zal daarvoor putten uit informatie in SharePoint, Yammer, Outlook, de nieuwe kennismanagement portal, Skype for Business en OneDrive for Business. In deze overvloed van informatiekanalen zal Delve de gebruiker bij de hand nemen en in dit bos van informatie de bomen weer zichtbaar maken.

Infopedia

Infopedia wordt de nieuwe kennismanagement portal. Dit gaat samen met Delve de nieuwe app worden waarmee de ‘Millennials’ naar onze organisaties gelokt worden. Dit is de nieuwe manier van dynamisch samenwerken ‘in optima forma’.

InfoPedia bestaat uit een aantal met elkaar samenhangende functies. Ook Delve zelf maakt daar weer onderdeel vanuit.

  • Boards, zijn binnen Delve dragers van alle soorten content de jij als gebruiker bij elkaar vast wilt prikken op een board. Elke gebruiker kan zijn boards zelf maken, een overzicht van je eigen boards heb je altijd bij de hand. Kenmerken verder zijn dat het maken van een board zeer snel en eenvoudig verloopt en dat andere gebruikers weer van jouw boards gebruik kunnen maken. Op een board staan altijd alleen maar verwijzingen naar content en dragen dus zelf geen content.
  • Groups, zijn informele kennisgroepen die een gebruiker zelf kan aanmaken om snel te kunnen samenwerken met een groep mensen. Of deze nu intern of extern zijn, dat kan allemaal. De informatie binnen een groep breidt zich uit over Outlook mail, agenda en een SharePoint group site die automatisch wordt aangemaakt. Een uitstekende manier om snel op een ad-hoc basis toch met de groepsleden relevante informatie te delen waar een ieder, onafhankelijk van plaats en apparaat, toegang heeft tot die informatie. Ontbrekende informatiebron op dit moment is Yammer. Zeker vreemd, omdat deze ook gebruik maakt van groepen, Nu zou je zeggen, kwestie van tijd, dan nemen ze die ook op. Bij vragen aan Microsoft over dit onderwerp werd twijfelend geantwoord. Op een manier die mij deed denken, wat is er met Yammer aan de hand?
  • Articles, zijn aan te merken als de opvolger van wiki pagina’s. Het vastleggen van informatie in web pagina’s. Articles maken deel uit van het nieuwe Canvas raamwerk, Deze volledig herziende content edit omgeving maakt het mogelijk om snel en eenvoudig goed uitziende webpagina’s te maken. Dit met een minimaal aantal functies. Daarbij zijn de gemaakte pagina’s volledig responsive en zien er dus op elk device in elk formaat goed uit.
  • Microsites, zijn kleine sites die de gemaakte articles een placeholder geven. Gebruikers vinden hier de articles die over een bepaald onderwerp gaan bij elkaar.

InfoPedia is op dit moment trouwens niets anders dan een werknaam. De uiteindelijke naam gaat nog onthuld worden. Dit geeft aan dat InfoPedia nu nog volop in ontwikkeling is. Ook is nog niet bekend wanneer deze in Office 365 gaat verschijnen.

Office 2016 en Windows 10

Naast al de nieuwe lanceringen op het gebied van SharePoint en Office 365 is er nog meer nieuws te melden. Office 2016 en Windows 10 worden beiden in de komende zomermaanden gelanceerd.

De Windows Apps in Windows 8 zijn niet het succes geworden waar Microsoft op gehoopt had. Windows 10 moet het app plaform van Microsoft eindelijk waar gaan maken. En daar zijn alle ingrediënten voor aanwezig. Ik ben in die 5 dagen op de conference enthousiast geworden van de mogelijkheden. Het nieuwe universal app model maakt het mogelijk om één en dezelfde app op zowel een PC, tablet als smartphone te gebruiken. En dit werkt dus echt!

Zelfs de nieuwe Office 2016 applicaties zijn apps. Zo is er dus één Word app die zowel op de PC, Surface en Windows Phone draait. Eindelijk kan een app nu ook in een window draaien en zal dit op een PC ook standaard doen. In een demo werd getoond dat de app zelf weet op welk device de app draait. Ultiem daarin was de Word 2016 app op een telefoon. Koppel daaraan een HDMI scherm, en je hebt gewoon Word op het grote scherm staan.

Wanneer gebruik je wat?

Zo terugkijkend op dit artikel is mijn eerste gedacht, prachtig en mooi al die nieuwe mogelijkheden. Nog meer informatiekanalen ter beschikking. Dat roept gelijk bij mij de vraag op, ‘Maar wanneer gebruik je nu wat?’ Is er geen sprake van een grote overdaad en overlap. Om eerlijk te zijn krijg ik die gedachte nog niet uit mijn hoofd.

Ik ben niet de enige die worstelt met deze vraag. Op de conference hadden meerdere sessies dit onderwerp.

Het antwoord van Microsoft op deze vraag is bovenstaande schema. Of die daarin helpt is de vraag. Het geeft aan hoe complex het eigenlijk is. Microsoft geeft aan dat het geen kwestie is van gebruik deze tool OF deze tool, maar deze tool EN deze tool EN deze tool. De kracht van herhaling en om er zeker van te zijn dat je gebruikers de boodschap niet missen.

Ik vind deze oplossing niet zo sterk, gebruik alles maar wat voorhanden is dan ziet je doelgroep in één van de applicatie jou boodschap wel.

Laat ik afsluiten met het punt dat dit voldoende mogelijkheden geeft voor ons als partners van Microsoft om organisatie en haar gebruikers hierin te helpen.

Tot slot

Grote veranderingen, ik begon er dit artikel mee en sluit er ook mee af. Deze verandering is echt van een grotere orde dan wat we de laatste jaren aan ontwikkelingen over ons heen hebben gekregen. Als ik je een lees tip mag geven, ‘het tweede machinetijdperk’ van Erik Brynjolfsson & Andrew Mcafee. Op dit moment voltrekt zicht de tweede industriële revolutie. Technologische ontwikkelingen van de laatste decennia komen nu bij elkaar. Vanaf nu worden de veranderingen pas echt duizelingwekkend.

Tijdens de week van de Microsoft Ignite las ik in het vliegtuig en ’s avonds na de sessies dit boek. Vanzelf koppelde ik de inhoud van de conference en die van het boek aan elkaar. Daarin een grote overeenkomst. De nieuwe manier van samenwerken, de werkomgeving ‘Millennials’ proof maken. Dit zou de weg naar de oplossing kunnen zijn. ‘De jeugd heeft de toekomst’, zegt een oud gezegde. Misschien dat de jeugd ons de weg wel gaat wijzen in deze tweede industriële revolutie…?