Nieuwsmodule maakt SharePoint Online compleet

De standaard nieuwsmodule functionaliteit in de moderne SharePoint is een groot stap voorwaarts bij het gebruik van SharePoint als Intranet Portaal. In dit blog bekijken we de nieuwe mogelijkheden van deze nieuwsmodule vanuit een praktische invalshoek.

Nieuwsmodule

Met de nieuwsmodule is de nieuwsvoorziening out-of-the-box voorzien in SharePoint Online. Voorheen had je een additionele oplossing nodig, omdat SharePoint standaard onvoldoende functionaliteit bood. De nieuwe nieuwsmodule biedt wel interessante nieuwe mogelijkheden, waarvan ik er drie wil benoemen in deze blog.

Opties om rijkelijk te informeren

Je lezers maak je het graag zo gemakkelijk mogelijk, zodat ze snel relevante kennis kunnen opdoen. Opmaak speelt daarbij een belangrijke rol. In de nieuwsmodule sleep je de content op een canvas, net zoals in PowerPoint. Zo maak je snel en intuïtief nieuwspagina’s die er perfect uitzien. De content kan bestaan uit allerlei onderdelen: kolommen, teksten, afbeeldingen, een Power BI-rapportage, de schrijvers en redactie, een YouTube-video of een interne video-stream. Al deze nieuwe mogelijkheden zorgen voor nieuws met meer impact en kennisoverdracht.

Nieuwsbrief met ook extern nieuws

Elke site krijgt standaard een news web part die overal is toe te passen. Die feed functionaliteit is makkelijk te negeren, daarom kun je met de nieuwsmodule ook een nieuwsbrief maken. Je selecteert de nieuwsberichten, maakt het geheel op en mailt gericht naar jouw interne doelgroep.

Het interne nieuws is niet altijd volledig. Soms wil je een artikel of extern onderzoek doorsturen. Daarvoor is het straks ook mogelijk om externe bronnen aan te sluiten, zoals nieuwsbronnen van partners en LinkedIn. Externe berichten worden dan omgevormd tot SharePoint nieuwsberichten, precies wat de app Microsoft News al doet. Zo wordt content curatie toegevoegd aan de nieuwsmogelijkheden.

Altijd bereikbaar en geïnformeerd

Medewerkers zonder bureau, de zogenaamde deskless workers, zijn vaak moeilijk te verbinden aan de organisatie. Hun beleving is de winkel, de straat of de klant waar ze werken, en niet het hoofdkantoorgebouw waar ze die ene keer in de week zitten.

Daarvoor heeft Microsoft een aparte SharePoint app voor Android en iOS. Vanaf de startpagina is nu ook nieuws erin verwerkt en spring je direct naar de nieuwspagina’s in SharePoint. Uiteraard zijn de nieuwsberichten responsive. De app gebruikt ook de notificatiefuncties van de telefoon, zodat gebruikers een automatische melding kunnen krijgen bij een nieuwsbericht.

Out-the-box nieuwsvoorziening

De nieuwsmodule past helemaal in het kader van de nieuwe SharePoint modern sites. Vroeger was er veel kennis en kunde nodig om de opmaak goed te krijgen en bepaalde functionaliteiten te creëren. Nu is het allemaal standaard out-of-the-box, en dat is goed nieuws voor organisaties. En het wordt nog beter. Microsoft is in rap tempo bezig om nog extra functionaliteiten toe te voegen, zoals goedkeuren of het meegeven van specifieke metadata.

Benieuwd hoe je de nieuwsmodule efficiënt inzet? We lichten alle opties toe in ons webinar op 17 oktober. Mis het niet en meld je hier aan.