Vertraging in de implementatie van NIS2

De overheid meldt dat de implementatie van de NIS2-richtlijn in nationale wetgeving meer tijd vereist dan verwacht. De Nederlandse conceptwetsvoorstellen worden naar verwachting pas voor de zomer van 2024 gepresenteerd, waardoor de Europese implementatie-deadline van 17 oktober 2024 niet kan worden gehaald. Onderaan de blog vind je de volledige brief van het ministerie aan de Tweede Kamer.

Nu actie ondernemen

De minister van Justitie en Veiligheid roept organisaties op om ondanks deze vertraging niet af te wachten tot de nieuwe wet duidelijk is, maar juist nu actie te ondernemen. Ze geeft aan dat maatregelen die organisaties nu nemen, hen beter voorbereiden op bestaande risico’s én helpen om later aan de nieuwe wetgeving te voldoen. QS solutions is altijd voorstander van maatregelen die je cybersecurity versterken en je bedrijfsprocessen veilig houden. Ook moedigen we organisaties aan om hun cybersecurity nu te verbeteren, in plaats van later. Maar hoe? De NIS2-richtlijn schrijft concrete maatregelen voor waarmee organisaties zich nu kunnen voorbereiden. Denk aan het toetsen van digitale risico’s en bewustzijn creëren onder personeel.

Een toets als startpunt

Bij QS solutions geloven we dat om aan je cybersecurity te werken, je moet vaststellen waar je als organisatie staat en weten hoe volwassen je cybersecurity is. Dat vormt het vertrekpunt om je cybersecurity te verbeteren. De beste manier om dit vast te stellen, is aan de hand van een security assessment. Hiermee stel je het volwassenheidsniveau vast en meet je de impact van de maatregelen die je al hebt getroffen. QS solutions helpt organisaties hierbij. Onze Cyber Security Assessment Tool (CSAT) biedt een volledig overzicht van je cybersecurity, maatregelen en eventuele gebreken. Daarnaast ontvang je een concreet actieplan dat voor zowel IT als de business een startpunt vormt om je cybersecurity naar een hoger niveau te tillen. Wacht niet, handel nu. Start vandaag met het toetsen van jouw cybersecurity!