Dat is prima, maar hoe garandeer je in zo’n situatie de veiligheid van gevoelige bedrijfsdata? Hoe zorg je ervoor dat alle apparaten veilig gebruikt kunnen worden? Wat als een apparaat verloren raakt of wordt gestolen? Dit soort vragen vormt inmiddels niet meer alleen een uitdaging voor de IT-afdeling, maar voor de hele organisatie.
EU-regelgeving
Want als het misgaat, kan dit enorme gevolgen hebben. Niet alleen op financieel vlak – denk bijvoorbeeld aan het betalen van losgeld en de kosten die gepaard gaan met downtime, het verlies van data en het herstellen van systemen – maar ook zeker met het oog op de reputatie van je bedrijf en het vertrouwen van de klant.
Het feit dat datalekken steeds vaker voorkomen en bovendien breed worden uitgemeten in de media, betekent dat consumenten zich bewuster zijn dan ooit dat dataveiligheid geen vanzelfsprekendheid (meer) is. Zij laten dit steeds vaker meewegen in hun keuze voor een bedrijf of organisatie. Volgens ZD Net 1) is zelfs 84% van consumenten loyaler naar bedrijven met een strenge databeveiliging.
Ook vanuit de EU wordt inmiddels regelgeving opgesteld rondom verplichte cyberbeveiliging. De nieuwe regels gaan niet alleen gelden voor vitale bedrijven en instellingen zoals banken, ziekenhuizen, zorginstellingen en nutsbedrijven. Ook andere bedrijven met een jaaromzet van (ten minste) 10 miljoen euro en vijftig werknemers zijn straks verplicht om hun IT-systemen na te lopen op kwetsbaarheden, risicoanalyses uit te voeren, hun beveiliging te verbeteren en liefst dagelijks back-ups te maken 2).
1) ZDNet: Top 8 trends shaping digital transformation in 2021
2) Algemeen Dagblad, 11 november 2021
Veiligheid voorop
Een vitaal onderdeel van cybersecurity is veilig apparaatbeheer, om zo de kans op datalekken te minimaliseren. Unified Endpoint Management (UEM) biedt hiervoor de oplossing bij uitstek. Hiermee kan het IT-team namelijk op afstand alle apparaten beheren en beveiligen, óók die van je medewerkers zelf. Het geeft inzicht in wat mensen doen met bedrijfsgegevens en -apps, op elk type apparaat. Van mobiele telefoons tot tablets, laptops, desktops en inmiddels ook Internet of Things (IoT)-apparaten.
Met UEM voer je alle taken vanuit één centrale omgeving uit, voor alle apparaten én de bedrijfsapps die erop staan.
- Beheer (updates en upgrades van applicaties)
- Instellingen (configuratie)
- Gebruikersrechten
- Beveiligingsbeleid
Denk hierbij bijvoorbeeld aan identiteit-gedreven beveiliging (Single Sign-On), maar ook het op afstand blokkeren van een app of device en het selectief wissen van bedrijfsgegevens om een datalek te voorkomen.
Hiermee gaat UEM dus een stap verder dan Mobile Device Management (MDM) en Bring Your Own Device (BYOD). Supersimpel en toch superveilig!
Zero Trust
Unified Endpoint Management maakt onderdeel uit van een ‘Zero Trust’-beleid. Dat gaat namelijk uit van continue verificatie van alle toegang tot systemen, en beperkt de gebruikerstoegang tot just-in-time en just-enough-access. Het is een model waarin alle medewerkers, apparaten en applicaties worden beveiligd, waar die zich ook bevinden, zonder dat dit een belemmering vormt voor de productiviteit. Vooral dat laatste is belangrijk, want je medewerkers moeten natuurlijk toegang blijven houden tot de applicaties en data waarmee ze hun werk kunnen uitvoeren, ongeacht of ze op kantoor zijn, vanuit huis werken of onderweg zijn.
Hoe het ‘Zero Trust’-beleid wordt ingevuld verschilt per organisatie. De basis is hetzelfde, namelijk het veiligstellen van bedrijfsgegevens en -applicaties. Van daaruit bekijken we wat voor jouw organisatie zinvol is. Het Microsoft EMS (Enterprise Mobility + Security) portfolio biedt een reeks hoogwaardige producten voor de uitvoering hiervan, zoals bijvoorbeeld Microsoft Intune.
Welke oplossing voor jouw organisatie ook de beste is, het resultaat blijft hetzelfde: we detecteren, identificeren en reageren op alle digitale bedreigingen en zorgen dat het beheer simpel en overzichtelijk blijft. De juiste mate van veiligheid, zónder ‘overkill’.
Stappenplan voor een betere cyberveiligheid
In onze whitepaper ‘Zero Trust: de meest robuuste beveiliging tegen cyberaanvallen’ belichten we allerlei aspecten van cybersecurity. Hoe volwassen is jouw organisatie op het gebied van cyberveiligheid? Wat zijn de kwetsbaarheden en risico’s? Welke stappen kun je nemen om de veiligheid te verbeteren en waar zouden je prioriteiten moeten liggen? Twintig pagina’s vol bruikbare informatie die jij meteen kunt toepassen. Zo creëer je een veilige én efficiënte werkplek voor iedere medewerker. Thuis, op kantoor en onderweg.
Wil je hier meer over weten? Download snel de whitepaper!