Microsoft’s New Commerce Experience

Wat het betekent voor de licenties van Dynamics 365, Microsoft 365 en Ofice365

Microsoft gaat het licentieprogramma voor Cloud Solution Provider (CSP) wijzigen. In dit bericht lees je meer over de belangrijkste wijzigingen en de datums waarop zaken veranderen.

NB Deze informatie is gebaseerd op aankondigingen van Microsoft en kan inmiddels gewijzigd zijn.

Wat gaat er veranderen?

Microsoft heeft op dit moment verschillende licentiemodellen en wil dit vergaand gaan harmoniseren. Microsoft noemt dit ‘New Commerce Experience (NCE)’. Dit model zal meer flexibiliteit bieden om aan verschillende gebruiksbehoeften te voldoen. Plus zorgen voor een consistent beleid, consistente overeenkomsten en procedures voor alle cloudproducten en inkoopkanalen van Microsoft.

De NCE zal in eerste instantie alleen gelden voor overeenkomsten voor zakelijke klanten. NCE geldt vooralsnog niet voor Not for Profit en Education-kanalen. Maar wij verwachten dat dit ooit wel gaat gebeuren.

Onder een wereldwijde Microsoft-klantovereenkomst dekt NCE transacties voor selfservice (web direct), Enterprise en CSP. Als gevolg hiervan zijn alle IT-providers wereldwijd verplicht om hun CSP-facturering van klantlicenties over te zetten naar de New Commerce Experience.

Welke veranderingen kun je verwachten ten opzichte van het CSP-model?

 • Gestandaardiseerd annuleringsbeleid in overeenstemming met bestaande niet-CSP Microsoft-licentieprogramma’s en abonnementsmodellen, waaronder Azure.
 • Nieuwe abonnementsperiode van één maand, zodat je het aantal gebruikers van maand tot maand kan aanpassen naar jouw behoefte. Zo kun je licenties elke maand opzeggen zonder verdere financiële verplichtingen.
 • Flexibiliteit om abonnementswijzigingen vóór de verlengingsdatum te plannen; meer of minder gebruikers.
 • Nieuwe optie om licentietarieven vast te leggen door een termijn van 36 maanden aan te gaan. (Dit wordt waarschijnlijk pas mogelijk na 1 juli 2022.)

De NCE kan wellicht enige bezorgdheid veroorzaken, maar onze consultants en licentiespecialisten staan ​​klaar om jou te helpen bij deze overgang. Zij zullen jou door de wijzigingen leiden en uitleggen wat de NCE inhoudt voor uw bestaande abonnementen op Dynamics 365 en andere Microsoft-producten en welke opties er zijn om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf het best passende licentiemodel krijgt.

Ook als je nu jouw Microsoft licenties inkoopt bij een andere Microsoft-partner, zullen we jou met plezier uitleggen hoe NCE van invloed is op uw licenties.

Wanneer gaan deze wijzigingen in?

De NCE gaat in per 1 januari 2022. Er is een transitieperiode, die tot 1 maart duurt. In deze periode zijn CSP en NCE naast elkaar beschikbaar; na 1 maart alleen nog NCE.

Tussen 1 januari 2022 en 28 februari 2022 kun je:

 • Bestaande abonnementen opzeggen en verlengen onder de nieuwe NCE-voorwaarden
 • De abonnementen onder het huidige CSP-model verlengen

Er is een early adopter-promotie van NCE voor bestellingen die je tussen januari en juni 2022 plaatst en die een besparing opleveren op maandelijkse en jaarlijkse termijnbestellingen.

Abonnementen met een looptijd van 36 maanden zijn niet direct beschikbaar in januari, deze worden naar schatting vanaf juli 2022 aangeboden.

Belangrijk om te weten:

 • Tot 28 februari 2022 kun je de abonnementen verlengen of afnemen onder de voorwaarden van het bestaande CSP-model.
 • Februari 2022 is de laatste maand waarin bestaande klanten hun abonnement kunnen verlengen volgens het oude CSP-model en de huidige factureringsvoorwaarden voor Dynamics 365, Microsoft 365, Office 365 en het Power Platform. Om deze wijziging zo lang mogelijk uit te stellen, kunnen organisaties ervoor kiezen om hun overeenkomst in februari 2022 op te zeggen en onmiddellijk opnieuw te bestellen onder dezelfde CSP-voorwaarden voor nog eens 12 maanden.
 • Vanaf 1 maart 2023 worden alle klantovereenkomsten afgesloten onder NCE-voorwaarden.
 • Prijzen voor Microsoft 365 veranderen op 1 maart; die voor Dynamics 365 op 1 juli.

Wat verandert Microsoft aan het annuleringsbeleid?

 • Voor de nieuwe overeenkomst met een looptijd van 12 maanden of van 36 maanden zal Microsoft alle annuleringen voor de volledige resterende looptijd in rekening brengen.
  Als je een abonnement afsluit, heb je 72 uur om deze zonder kosten te annuleren (gebaseerd op de UTC-zone). Na deze annuleringsperiode van 72 uur is er bij annuleringen geen pro-rata restitutie voor de niet-verlopen termijn.
 • Gedurende de looptijd van een NCE-overeenkomst kan jij extra licenties toevoegen, maar abonnementen kun jij alleen beëindigen aan het einde van de periode van 12 of 36 maanden. Met andere woorden: Microsoft houdt jou aan de afgesproken periode.
 • Indien een organisatie licenties afneemt via NCE, kun jij de facturering pas aan een andere partner overdragen als de overeenkomst afloopt.

Hoe kun je het aantal abonnementen maand-op-maand verlagen?

Binnen de NCE biedt Microsoft een abonnementsperiode van één maand, zodat jij het aantal licenties per maand kunt verlagen of verhogen. Let wel: een maand abonnement is aanzienlijk duurder dan een jaarabonnement. Tot wel 20% gerekend op jaarbasis.

In tegenstelling tot abonnementen met een looptijd van 12 of 36 maanden, staan de prijzen bij de looptijd van één maand slechts voor één maand vast.

Kun je abonnementen afnemen in een combinatie van termijnen van 1 maand, 12 maanden en 36 maanden?

Ja, binnen de NCE staat Microsoft klanten toe om licenties te combineren. Dit biedt flexibiliteit om scenario’s voor vaste en tijdelijke medewerkers te ondersteunen en geeft meer controle als een organisatie een deel van haar licenties wil reserveren die gedurende een maand kan worden verminderd of geannuleerd.

Een organisatie kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 85% van haar Dynamics 365-licenties op een overeenkomst van 12 maanden te houden. De resterende 15% kan worden vastgehouden voor een termijn van één maand, waardoor het totale aantal abonnementen, indien nodig, binnen deze drempel kan worden verlaagd.

NCE-abonnementsvoorwaarden in het kort

Het overzicht van de abonnementsvoorwaarden voor Dynamics 365-, Power Platform-, Microsoft 365- en Office 365-licenties.


Vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over NCE? Klik op de button hieronder en vul het formulier in. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

Ik heb een vraag